Fiskerlejet i klitrækken_01.jpg

Fiskerlejet i klitrækken

Egeplanker, marehalm og sandzoner skabte autentisk kystmiljø

Sommerhusets ejere ønskede sig en naturnær terrasse med stemning som ved et gammelt fiskerleje. DesignHaver tømrede egetræ med en personlig fortid – og brugte gamle håndværksmetoder til at skabe et autentisk udtryk. Hjemmehørende planter og et gran minimalisme giver et blidt overlap til den vilde kystnatur.

Fiskerlejet i klitrækken_02.jpg

Egetræ fra familiegården

DesignHaver gik nye veje for at ramme det gamle look: Byggemarkedets træ var for pænt og ens, så Tor Haddeland fældede egetræer, hans farfar havde plantet ved familiegården i Norge. Alt blev savet ud på et lokalt savværk – kun kernetræ kan bruges, og hvert stykke tømmer blev nøje vurderet. ”Det var en helt fantastisk spændende proces”.

Fiskerlejet i klitrækken_03.jpg

Amfiteater med bevidst amatørpræg

De største egetræsstokke er anlagt som en forskudt trappe op ad en skrænt – i stil med oldtidens amfiteatre. De grå nuancer i det hårde træ får det til at ligne noget, der har ligget dér i mange år. ”Det skulle se ud som om, at nogle fiskere havde flækket det sammen, og det er helt bevidst, at træet flækker og løber ud i sandet”.

fiskerlejet i klitrækken_002.jpg

Naturen har imprægneret terrassen

Egeplankerne ved sommerhusets gavl lyser sagte op i grålige nuancer, som glider naturligt over i sandets og klitternes farvepalet. Plankerne er skåret ud af kernetræet, det indre af træerne fra Tor Haddelands fødegård. Kernetræet af eg er naturligt imprægneret, og det hårde træ med en høj kvalitet har en meget lang holdbarhed.

fiskerlejet i klitrækken_001.jpg

At lade det tilfældige råde

Egeplankerne med forskellige længder er lagt direkte i sandet i en varieret rytme. Igen for at understrege det tilfældige, naturnære udtryk. Tor Haddeland forklarer, at det er fuldt bevidst for at få terrassen til at se autentisk ud: ”Kernetræet er ikke skåret lige af, der er uens fuger og terrassen fader ud i naturen. Her har det en værdi i sig selv, at materialerne har et tilfældigt udtryk.”

Fiskerlejet i klitrækken_04.jpg

Charme frem for perfektion

For at ramme det tilfældige, autentiske udtryk er stokkanterne høvlet med et værktøj, der ellers bruges til at lafte tømmer, så bjælker passer ind i hinanden og kan bygges op som vægge. ”Det var sjovt at skabe den charme og stemning i stedet for perfektion – og ejerne er meget tilfredse med resultatet”, siger Tor Haddeland.

Fiskerlejet i klitrækken_05.jpg

Minimalt brug af minimalisme

Planker i forskellige længder med grove overlap og uens fuger præger terrassen. Træet løber også ud i sandet uden skarpe afslutninger, der ellers ofte er brugt i de haver, DesignHaver har tegnet. ”Vi har kun tilført et gran minimalisme – men alt er ikke helt tilfældigt. For eksempel giver stammerne, man kan sidde på, en rytme”.

“Arbejdet med egetræet på terrassen ændrede mit syn på skov og træer. Jeg kunne skabe noget nyt med et tilpas tilfældigt præg af de muligheder, jeg stod foran, før jeg fældede træerne.” - Tor Haddeland
Fiskerlejet i klitrækken_06.jpg

Hurra for de hjemmehørende arter!

Fiskerlejet i klitrækken_07.jpg

Plantevalg som i naturen

Sommerhusets ejere ville hylde følelsen af at sidde i klitterne i et miljø, der er iscenesat på naturens præmisser. Derfor er plantevalget plukket ud fra lister over, hvad der gror naturligt i nærområdet. Listen tæller blandt andet marehalm, gråpil, strandhjelme og forskellige stenurter. De hjemmehørende planter er på den ene side placeret på grunden, som om naturens usynlige hånd havde sat dem der. Gartnerens hænder har på den anden side arbejdet ivrigt på at skabe et naturligt overlap til stedets vegetation – og i det overlap at skabe en komposition i beplantningen. En eksisterende røn er trukket frem, fordi det giver en god afveksling i scenen foran bæltet af hybenroser. Inde på selve terrassen bryder strandhjelme og gråpil egetræet i små bede, hvor de får lov til at skyde op og skabe variation i scenen og bevægelse over den grålige terrasse, når vestenvinden rusker i beplantningen.

Fiskerlejet i klitrækken_08.jpg

Lærestykke i naturens skole

Den bidende stenurt, der kæmper for at holde sig ovensands, er et lille billede på den store fortælling om naturkræfterne i klitrækkerne. Måske dækker en efterårsstorm og sandflugten dem en dag? Stenurten er sat ved terrassen, hvor egetræsplankerne løber ud i sandet i forskudte mønstre, og den er på listen over områdets naturlige fauna. Den lave urt har et fint farvespil. Om efteråret får bladene rødbrune farver, mens urtens stjerneformede, gule blomster lyser op om sommeren. I egetræet, der også er hjemmehørende, fortæller årringene om træets vækstvilkår på Tor Haddelands familieejendom: ”Arbejdet med egetræet på terrassen ændrede mit syn på skov og træer. Det var virkelig spændende at stå foran træerne og forestille sig, om de egnede sig til planker, stokke til bænke og så videre. Jeg kunne skabe noget nyt med et tilpas tilfældigt præg af de muligheder, jeg stod foran, før jeg fældede træerne. For eksempel kunne et lidt kroget træ levere charme og et naturligt udtryk. Nu kan jeg se emnerne for mig, når jeg kigger på et træ.”

Fiskerlejet i klitrækken_10.jpg

Omfavnet af naturen

Haven ved det stråtækte hus i den vilde klitnatur er en af de mest naturnære, DesignHaver har lagt streg til – på flere planer. Da kunden opsøgte Tor Haddeland, var ønsket en naturhave. Tor Haddeland forklarer, at hver gang en kunde efterspørger en have med naturpræg, er det hans opgave at finde ud af, hvad natur betyder for den enkelte kunde. Der er ingen definition på, hvad natur er – men ordet kan fortolkes sådan, at det er noget, der opstår af sig selv uden at mennesker blander sig. ”Her viste vores tætte dialog – før mit arbejde ved tegnebordet og i savværket i Norge – at kunden ønskede at trække udtrykket så langt mod den vilde natur som muligt. Det er et helt bevist valg i samarbejde med kunden. Det er nok den mest naturlige have, vi nogensinde har lavet. Især plantemæssigt er vi gået linen helt ud. Vi har også tilstræbt en balance, hvor tingene flettes ind i hinanden i stedet for at stå skarpt med lige linjer. Jeg synes, at haven er fuldendt ud mod naturen.”

Produkter brugt i denne have

Relaterede projekter

Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 22.550,-

Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE

Så langt kan du komme sammen med os

Dyk ned i reportagerne
Bo Bedre magasin.jpg
Menu